Sabtu, 30 Mac 2013

Mujhse Dosti Karoge

aku memang minat filem hindi. salah satunya Mujhse Dosti Karoge.

saku suka filem nie  sebab jalan cerita dia. sebab cerita dia sangat-sangat aku suka.

heroin, Pooja
hero, Raj
heroin kedua, Tina

diorang bertiga berkawan sejak kecil lagi. waktu kecil Raj memang suka Tina. Pooja pula sukakan Raj, tapi dia pendam je. satu hari raj dan keluarga dia kena p London. waktu nak p tu, Raj minta Tina balas e-mail dia. tapi Tina tak ada komputer. Pooja dengan rela hati kata Tina boleh balas guna komputer dia.


Sampai London, Raj pon hantarlah e-mail. email Raj dibalas juga, tapi bukan Tina yang hantar, tapi Pooja. tapi waktu Pooja balas email Raj, dia tak guna nama dia, dia guna Tina. mungkin sebab dia tau yang Raj harapkan Tina yang balas.

diorang berhubung bertahun-tahun. Raj ingat yang dok beremail dengan Tina tapi yang sebanarnya Pooja. satu hari Raj bagi tahu yang dia dengan keluarga dia akan pulang ke India. bercuti.

Pooja harap Tina berlakon yang kata dia yang dok email dengan Raj. Tina setuju.

waktu hari Raj sampai India, Pooja harap Raj kenal sapa yang dok beremail dengan  dia. tapi Raj berlalu di depan Pooja dan menuju Tina. Pooja waktu tu memang sedih gaklah.

dan kalau nak tau lebih lanjut cerita nie, tengok sendirilah. baru best.

aku sangat kesian Pooja waktu Raj di India. ya lah, Raj asyik dengan Tina dia. mungkin sebab dia ingat Tina yang dok balas email dia kan. tu yang dia jatuh cinta tu.

Pooja terpaksa pendam je perasaan dia. Pooja tak bagi tau sapa-sapa pon yang dia cintakan raj.

sampai satu saat raj tau yang dok balas email dengan dia adalah Pooja. ok, diorang pon bercinta waktu tu. waktu tu diorang ada kat London.

bila diorang balik India, diorang dapat tau yang ayah Tina meninggal. Pooja tak sanggup nak teruskan hubungan tu sebab Tina memang dah mula sayangkan Raj.

waktu tu lah, Raj dan Pooja korbankan cinta mereka  demi persahabatan.

bla bla bla

akhirnya Raj dan Pooja bersama juga.

aku suka satu part nie waktu diorang menyanyi. memang banyak lagilah diorang nyanyi, tapi diorang ambik sikit-sikit jelah. aku malas nak terang sabab apa aku suka.

aku suka cerita nie sebab:
-Pooja pendam cinta dia kat Raj bertahun-tahun
-Pooja dekatkan diri dia dengan Raj dengan email, maksud aku dia tak bagi Raj tak tahu yang dia dok balas email dengan Raj
-diorang korbankan cinta demi persahabatan, dan akhirnya meraka bersama juga
-dan banyak lagilah yang aku suka


aku suka bila kita sanggup korbankan cinta kita demi persahabatan. bagi aku, last sekali kita akan dapat kebahagiaan juga bersama orang yang kita cinta.

Biarlah YM Berbicara

aku memang suka baca novel terutamnya novel cinta. :D

bila aku baca novel, mesti aku berangan konon akulah jadi heroin dalam cerita tu. memang best kot. hahaha.

tadi, aku baca balik novel 'Biarlah YM Berbicara' karya  Hanni Ramsul. aku suka cerita dia. aku suka cara hero itu mengorat si heroin, dia bukan mengorat depan-depan, tapi melalui YM. yang heroin nie tak tau yang boss dia a.ka. hero yang dok chat dengan dia. aku suka saat-saat bila terkantoi. hahaha.

kalau nak tau jalan cerita dia, baca sendiri novel tu. :D

tapi memang aku suka cerita nie, sebab cara si hero mengorat kot.

novel nie aku beli 2009 kot, aku pon tak sure. tapi dah nak relai dah sebab tuan macam aku nie. nasib kaulah novel.




Jumaat, 29 Mac 2013

ejaan, mungkin

dari dulu sampai sekarang aku memang ada masalah ejaan. hahaha. kadang kala aku terlupa nak eja sesuatu perkataan. baru-baru nie aku ada tanya kawan aku macam mana nak eja 'sain' aka tandatangan. memang apa yang dieja kawan aku sama apa yang aku tulis, tapi sebab tak yakin. hahaha. bukan sekali dua aku terlupa nak eja sesuatu perkataan. mungkin aku tak yakin dengan ejaan aku sebab aku jarang menulis perkataan tu kot. erm

aku sejak umur 12 kalau tak salah memang minat berkarya jugalah. aku suka guna perkataan 'mungkin' dalam setiap karya aku. mula-mula aku taip 'mungkin' ialah 'mukin' mungkin sebab aku eja apa yang aku sebut kot, lepas tu 'mukin' aku bertukar menjadi 'munkin', tambah satu huruf dah. hahaha. selepas tu aku tukar pula 'munkin' aku menjadi 'mungkin' :D

mukin ---> munkin ---> mungkin

e-novel, jodoh

tadi aku baru habis baca e-novel 'kerana sekali cinta'. aku suka hero dia. hahaha. nama hero dia Zafran, umur 31 tahun. jangan kata tua, kata matang :P

nama heroin Aranesa. umur 20 tahun. hahaha. sama umur dengan aku. :P

diorang berkahwin waktu umur hero 31 tahun dan heroin umur 20 tahun. nak kata diorang kahwin sebab terpaksa memang tak lah. Zafran kenal Resa dalam dua tiga hari macam tu macam tu, pastu suruh mama Zafran pergi meminang. yang Resa tak tak tahu pon.

aku suka cerita dia. aku suka hero dia. aku suka hero dia sebab dia matang. hahaha. sungguh sebab tu. memang beza umur mereka berdua 11 tahun, tapi kalau dah jodoh nak buat macam manakan. Zafran nie, memang... susah aku nak luahkanlah. tapi memang aku sukalah Zafran nie

dulu, zafran pernah suka sorang minah nie, nama dia Ana apa entah. tapi Ana dah kahwin, Zafran hanya simpan ja sampailah dia dah jatuh cinta Resa.

oleh sebab suami Resa ini matang, Resa juga mematang dirinya. sweet. hahaha

kadang kala, bila kita kita ikhlaskan hati kita menerima apa yang terjadi iaitu si dia bersama dengan orang lain, Dia akan memberi kita yang terbaik untuk kita suatu nanti.

jodoh nie, bila nak sampai kat kita, memang tak kira usia :D

'jodoh ini memang indah' kalau tak silap aku, ayat tu aku baca waktu tengah baca e-novel nie.

bagi aku jodoh yang telah ditetapkan oleh Dia, memang indah, sebab Dia akan memberi yang terbaik untuk kita


aku baca e-novel nie kat blog INI

Khamis, 28 Mac 2013

susah-susah

susah juga nak buat pilihan. erm.

kawan makan kawan

kawan nie macam-macam ragam. 

yang tak boleh blah sekali, kawan makan kawan. disebabkan nak sesuatu dia sanggup korbankan kawan dia dengan cara yang kotor. memang tak boleh di buat kawan betul dia tu. aku pasti, suatu hari nanti pasti dia akan menyesal. sebab setiap balasan jahat, pasti akan dapat pengajarannya, walaupun tak di dunia, pasti di akhirat. 

memanglah dalam sesuatu hubungan itu akan rasa ccemburu, tapi kalau kita sudah usaha habis mungkin dan masih tidak dapat maknanya bukan rezeki kitalah tu

buat dia jatuh dengan kita :)

cinta nie memang boleh mebuatkan seseorang itu berubah. hahaha.

kadang  kala, kita tahu yang dia bersama dengan kita atas sebab-sebab tertentu. tapi kita masih ingin bersama dengan dia. sebab??? sebab kita cintakan dia, kita nak bersama-sama dengan dia. kita sanggup menerima cinta dari dia walaupun cinta dia itu sememang penipu. tapi kalau kita sendiri sanggup untuk bersama dengan dia, konon cinta sampai mati, kita masih bersama dengan dia.

mungkin kita boleh buat da jatuh cinta dengan kita. cinta ni memang tak boleh dipaksa, tapi boleh di pupuk.  kita kena jatuhkan dia agar dia juga cintakan kita. jadi, kita dan dia akan saling mencintai. kiranya happy ending lah.

Rabu, 27 Mac 2013

keluarga

tak semua keluarga bahagia. dalam sebuah keluarga, pasti akan ada masalah. tapi macam mana kita nak selesaikan masalh itu sahaja yang mebezakan. kadang kala kita boleh mendapat pengajaran bukan sahaja dari pengalaman yang dihadapi, tapi pengalaman dari orang lain, mungkin juga dari apa yang kita tonton.

kadang kala kita lihat dia tak bersungguh-sungguh dalam mensempurnakan keluarga dia, tapi apabila dia telah mencuba sehabis baik, itu dah cukup untuk sempurnakan keluarga dia. memang tak semua keluarga bahagia.

bila ada masalah, duduk berbincang. selesaikan masalah itu bersama-sama.

Selasa, 26 Mac 2013

belon dan warna warni


aku suka belon. sebab dia banyak warna warni. pastu dia akan terbang dan pecah. aku suka lihat benda yang akan ke langit.

baru habis baca e-novel 'cinta biar saja ada'

aku baru ja habis baca e-novel, karya Rehan Makhtar. cerita-cerita memang best. tajuk yang baru aku habis baca 'cinta biar saja ada'. walaupun cerita nie tak berjaya buat tapak tangan aku rasa pedih, tapi sangat best cerita dia. sedih cerita dia, memang aku menangis lah. walaupun cerita dia tak da konfik sangat, tapi memang best. kesian heroin.

boleh baca kat SINI.

Rabu, 20 Mac 2013

usaha, hangat-hangat taik ayam

hidup ini memang tak seindah mana dan tak pahit mana yang kita fikirkan. kadang kala apa yang kita fikirkan tu tak seteruk macam orang lain hadapi dan kita perlu bersyukur dan sentiasa bersyukur dengan  nikmat yang diberi. hidup niem  kita bukan boleh nak puaskan hati semua orang. sangat susah untuk kita puaskan. apa yang kita hadapi tak semestinya mereka merasainya juga. kadang kala orang memandang rendah pada diri kita dan kadang kala kita hanya mampu diam dan lihat apa yang dilakukan oleh  mereka pada kita.

dalam dunia ini macam-macam ragam manusia yang berlaku. kadang kala kita boleh terima dan kadang kala kita rasa macam tidak.

hangat-hangat taik ayam

salah satu sikap yang ada di dalam diri aku :)

kadang kala kita nak buat sesuatu dengan-bersungguh-sungguh. tapi usaha? hampeh. hahaha. okey, orang lain akan rasa menyampah juga pada diri kita, banyak mana tak tau. tapi kalau kita kata diri kita ja dan kita lakukan seperti hangat-hangat taik ayam, orang lain tak akan menyampah sangat. sebab kita kata dekat diri kita sendiri. kalau kita kata kat orang lain, orang dengar dengan kata-kata kita, pastu kita tak buat, aku rasa pasti mereka kata ' buang masa kau ja dok galakkan dia' lebih kurang macam tu lah yang aku rasa.

erm.....................

Sabtu, 16 Mac 2013

erm

kadang kadang kita tengok seseorang itu macam melakukan perbuatan yang jahat, tapi di sebaliknya tidak

Jumaat, 15 Mac 2013

bosan-STPM-SPM-tingkatan 6- kenangan

tiba-tiba aku rasa bosan juga tak belajar. hahaha. tak tahu nak buat apa. ye lah aku nie dok tunggu result STPM, aku tak kerja, kiranya duduk kat rumah ja lah. asyik online ja, sampai kadang-kadang aku dah muak nak online. erm. bosan betul hidup aku nie. aku memang nak kerja, tunggu lah lepas dapat result kot. kalau ada kerja la, takut tak dapat cuti. kawan-kawan aku pakat kerja, tak pun mereka pasti ada rancangan. aku nie dok rumah ja. bosan bosan bosan.

ada cerpen online baru hari nie, tapi malas nak baca. rasa macam sakit mata ja. erm. bosan-bosan. aku rasa macam nak study ja macam nie. hahaha. punya tak tau nak buat apa dah.  bila aku fikir pulak, study nie best gak lah. bila kita minat dengan sesuatu subjek nie. itu apa yang aku rasalah.  yang tak minat tu... kita kena bagi minat juga.

Isnin nie a.k.a 18/3/2013 result STPM keluar. sungguh aku takut. erm... berdebar-debar ja. sebelum aku tidur aku harap sangat janganlah aku mimpi result aku berapa. takut kecewa.

dulu lepas SPM masuk bulan satu aku kena p PLKN, 2 bulan 10 hari. kiranya tak bosan sangatlah.  lepas sebulan aku keluar dari PLKN aku p belajar jahit. mengisilah juga masa aku tu. pastu masuk tingkatan 6.

waktu tingkatan 6 macam-macam kenangan yang tercipta dalam hidup aku. jumpa kawan baru, p situ sini, dan macam-macam lagilah. yang paling aku suka aku belajar main ping pong. aku suka.waktu belajar main ping pong pon macam-macam kenangan yang tercipta. aku ingat main ping pong nie tak lah penat mana, tapi penat siot.

banyak betul kenangan yang telah tercipta dalam hidup aku

ada yang manis dan ada yang pahit

Rabu, 13 Mac 2013

.

sekarang 3.49 pagi. tadi aku sangat-sangat mengantuk, dan hampir sejam aku tak boleh tido dan aku buat keputusan nak online. dan apa bila aku online aku rasa aku dah mengantok kembali.  selalunya sebelum aku tido aku suka berangan. :D

mungkin sebab aku berangan tu yang aku susah nak tido kot. hahaha. mungkin.

tadi aku berangan nak mandi air terjun. teringat kenangan aku dengan kawan-kawan aku mandi kat air terjun, best sangat. pastu aku  hantar maseg kt kawan aku. :D


Ahad, 10 Mac 2013

mana best???

mana lagi best kita ganggu orang guna facebook ka guna telefon. maksud aku macam kita tak mahu dia kenal kitalah. hahaha

A... emrmmmmm

aku adalah sorang kawan nie kan, A. dia tua setahun dari aku ja. dia selalu call aku sejak dua tiga tahun nie. tu dia... lama gak. cepat betul masa berlalu. hahaha. dari awal dok guna  nama sebagai ganti diri pertama. hahaha. A-Afifah, tukar kepada aku-ang. aku yang minta. sebab aku rasa baru best kalau nak gaduh. kadang kala waktu dok cakap tu dok gaduh juga. tu pasal aku minta tukar tu. dia tu okeylah. aku suka kawan dengan dia, sebab dia nie selalu bagi aku motivasi entah apa-apa. hahaha. aku kenal lama jugalah. sejak aku tingkatan 4 lagi. dia ja yang dok call aku, sebab dia guna celcome, aku guna maxis. memang aku kedekut habislah. hahaha

aku risau gak sebab dia dok call akukan, dahlah celcom-maxis. selalu kami sembang 30-sejam jugaklah.  tu yang aku risau. tapi aku ok ja sbb dia yg call aku. hahaha...

dalam dok sembang-sembang tu aku ada juga macam terganggu sikit, adalah sebab-sebab tertentu. aku rasa macm tak selesa juga. erm...

dan sampai satu saat aku kata kat dia 'lepas nie kalau ang call aku, aku takmau angkat dah' aku ulang dua tiga kali gak. hahaha

dan sejak tu sampai sekarang dia tak call aku dah, kalau tak call tu aku tak kisah sangat, msg pon tak. aduhai. aku tak mau angkat call dia ja, bukan tak mau msg ngn dia dah.


dua tiga hari nie aku dok teringat kat dia ja. mungkin rindu. hahaha. aku nak juga nak hantas mgs, tapi aku risau dia tak balas ja. hahahaha.

aku tak tahu dah perkembangan dia la. dulu selalu juga dok nampak dia online. tapi sekarang tak dah. aku jarang dok stalk FB dia. malas. hahahha

ermmmmmm

malam nie aku dok baca cerpen yang berkaitan si heroin dok pendam perasaan ja. erm... rasa ermmmm ja. hahaha selalunya dok rasa wahhhh ja... kali nie ermmmmm ja. yang pasti diorang bersama juga dengan orang diorang dok pendam perasaan tu. hahahah...

erm

entah

hahaha

ermmmmmm

bestkan kalau kita dapat orang yang kita sayang

tu dia... gedik mai dah... :)

tu kalau korang ada jodoh :)

kalau asyik pendam perasaan, tak tahu sampai bila korang akan bersama. sebab tak ada yang mula dulu

Sabtu, 9 Mac 2013

kosong, jangan di lihat

bla3

bla bla bla

melihat

aku sentiasa mencuba untuk tidak melihat

lapar

tengah-tengah malam aku sentiasa rasa lapar.  erm...

maksud

ada banyak maksud yang tersurat dan tersirat

okey ok k

okey...

pergi

aku sentiasa mengharap dia sentiasa pergi

langit

aku suka lihat langit. sebab aku rasa macam wah. langit sangat luas dan besar. dia ada banyak warna, hitam, biru, putih dan banyak lagi. kadang kala bila aku lihat langit aku akan rasa puas. tak tahu kenapa. aku selalu mencuba nak pegang langit, memang itu mustahil. hahaha

bintang

bintang, kala kita akan lihat dia bersinar apabila tiba saatnya dan akan juga tengelam dalam kegelapan pada tiba waktunya

hahaha...erm

esok... bukan hari ini sebab dah lebih dari pukul 12 tengah malam. hari ini aku akan exam. hahaha. sungguh aku rasa malas

jarak

kadang kala jarak memang akan mendekatkan diri kita dengan seseorang

blog---> FB ??? mungkin

aku sedaya upaya menjadikan blog aku yang ini sebagai wall macam di facebook yang dulu dan mungkin kini yang sering aku updatekan

okey???

mungkin aku sudah okey ???

.

bila dia muncul aku akan terkelu dan akan aku cuba buat muka cool sebolehnya

dia

kadang kala seseorang itu akan salah faham bila kita sering 'dia'. 'dia' bukan sahaja untuk si dia, tapi untuk seseorang yang kita tujukan

:)

selagi aku melihat dia selagi aku masih mengharap dan aku yakin sampai satu masa aku tak akan mengharap pada dia :)

dia

sampai satu ketika aku mengharap dia dia dia dia dan dia dia dia dan dia dia dia dan mereka akan membaca

Jumaat, 8 Mac 2013

owh Salman Khan... hahaha

aku rasa jatuh suka suka suka dah nie. semua pelakon korea kalah dengan pelokon yang boleh buat aku jatuh suka suka suka nie.  AM pon kalah juga. tu dia. aku rasa sangat-sangat wah lah tengok Salman Khan. hahaha. gila betul aku nie. semua sebab aku tengok cerita hindi movie semalamlah, tajuk dia Bodyguard. aku memang jatuh suka terus kat Salman Khan. aku skodeng tentang dia, nak tau tentang umur je lah. dia umur 48 tahun nie. 48 tahun, wah wah wah. tua kan dia. hahaha. tapi bagi aku hot kot. hahaha.  sangat-sangat suka dia lah. aku rasa.... sungguh susah aku nak terangkan.. tapi memang aku rasa wah sangat-sangat. dia nak dekat 50 tahun, tapi still macam umur dalam 30 an. itu yang aku nampaklah.  sungguh pelakon korea tak boleh buat aku rasa macam nie. aku memang minat cerita korea ya. tapi lain orang lain apa yang dia rasakan.

result STPM

aku baru lepas tengok rancangan apa benda entah, tentang pertandingan. diorang akan tahu sama ada diorang akan layak atau tidak. waktu aku tengok tu gembira ja kalau mereka yang layak, yang tak layak pulak sedih, ada yang menangis. waktu tu aku tiba-tiba aku teringat tentang result  STPM aku yang tak lama lagi. sungguh aku takut. takut tak dapat keputusan yang tak cemerlang. jantung aku nie semakin hari semakin berdebar-debar saja. sungguh aku takut. aku tak tahu nak buat apa kalau aku tak dapat result seperti yang aku harapkan. mungkin aku menangis atau mungkin aku akan tersenyum. sungguh aku takut. kadang kala aku rasa macam aku nak esok saja result STPM keluar. sebab aku tak mahu semakin berdebar-debar.  tapi dalam masa yang sama aku rasa okey sahaja kalau lambat lagi. supaya aku dan kawan-kawan aku tak berhenti-henti berdoa. doakan aku dan kawan-kawan aku dapat result STPM yang terbaik seperti yang kami harapkan :)

Khamis, 7 Mac 2013

Hindi Movie, Bodyguard dan bagi aku tentang cinta tu

aku baru lepas tengok hindi movie kat tv 2. tajuk dia Bodyguard. salman khan dengan karena kapoor berlakon. aku suka cerita dia. aku suka cara karema kapoor buat salman khan jatuh cinta kat dia. aku suka. hahaha. tapi cerita tu si hero ( salman khan) tak peka tentang perasaan si heroin ( karena kapoor).

aku kesian kat heroin sebab dia kena tunggu bertahun untuk dapat cinta si hero. bukan hero tak cintakan heroin. tapi sebab ada salah faham dan ada orang yang salah faham. 

sampai hati kawan baik heroin tu mengaku yang dia tulah peminat misteri hero.  jadi hero pon ingat macam tu, tapi yang sebenarnya heroin

memang bila kita sayang seseorang itu, kita sanggup jatuhkan seseorang untuk dapat si dia ka??? kenapa nak buat macam tu??? erm... tak faham betul aku. mungkin sebab aku tak rasa macam mana perasaan yang dia rasa tu. kalau akulah, aku biar ja perasaan tu berlalu selagi dia bukan milik aku. tak pun biar ja si dia tu yang buat pilihan. tapi kalau dah tang tang  dia sukakan kawan baik kita, baik lepas ja. buat apa nak menyiksakan diri  kita untuk dapatkan cinta bukan untuk kita..

aku nie lagi suka biarkan perasaan tu berlalu ja. sebab aku rasa aku patut bagi perasaan tu pada orang yang sepatutnya. aku rasa aku tak kisah kalau aku nak biarkan perasaan itu berlalu sendiri, sebab bagi aku kalau dia boleh datang dengan sendiri, kenapa kita tak boleh biarkan dia berlalu. itu hanya pendapat aku ja lah.

banyak betul kisah cinta dalam dunia nie dan aku sangat sukakan kisah cinta

Selasa, 5 Mac 2013

eeee

kadang kala kita buta untuk melihat orang yang sekeliling kita. dia hanya duduk depan kita saja. tapi kita still memandang orang lain yang tidak.

Sabtu, 2 Mac 2013

kesian

'keluarga?ganti ayah awak ? itu yang awak anggap' ayat hero kedua

kesian-kesian. nasiblah... dah dia anggap ang macam tu,  lagipun diakan cintakan hero pertama.

------

kesian-kesian kat hero kedua... kena dengar berbualan antara hero pertama n heroin pertama yng mesra tu...

tapi kesian gak kat hero pertama, sebab dia tau yang hero kedua ada kat situ. lagipun dia ingat heroin pertama macam permainkan dia... dia hanya mau kebenaran ja

yang heroin tu... serba salah.

kesian betul

awatlah aku rasa sakit dan pedih ja nie... nak menangis pon ada... entah pape lah kau nie. tapi rasa pedih betul hati aku nie


-----

aku rasa heroin nie dah letih dah dengan semua apa yang berlaku. dia serba salah.


----

si hero mencari kebenaran... wah... bergaya ^_^
---

hero pertama dah menangis.. kesian... dia hanya tahu suku sahaja .... heoin tak boleh bagi tahu sebab tu rahsia besar. kalau hero tau orang lain juga akan dapat susah
---

bobo...  aku tak faham, erm

aku rasa... aku yg tersiksa bila tengok cerita nie...

---
bobo betul kalau dia tak ingat

----
kalau aku jadi heroin kedua nie... lama-lama aku boleh cintakan hero kedua...erm

--
aku ingat dah last ep dah.. hampeh betul.... kena tunggu lagi.....

Jumaat, 1 Mac 2013

ermm

aku tak tahu kenapa perasaan pedih semacam je tengok cite nie. rasa macam sakit ja...erm... biar je lah... blah kau dari kati aku...

erm

mesti pedih di hati bila kita ingat dia mencintai kita sebab kerja bukan. erm... lumrah kehidupan.